dimecres, de juliol 11, 2007

De vacances

Ademus

Aquest mes d'agost estarem de vacances. El projecte és discret però esperem que sigui interessant. Començarem amb uns dies a Esterri d'Àneu, a veure què tal es menja pel Pallars Sobirà i quins restaurants trobem. Segons hem llegit, la cuina de la comarca és la típica de muntanya: confitat de porc, freginat de sang i fetge de corder, ous amb mel, col i trumfes amb suc de rosta, conill amb múrgoles i sopes de pastor; com a postres, l'arrop i el brossat. Embotits de porc (xolís, botifarra traïdora, goset, etc.) i de corder (girella) i formatges (serrat, formatge de tupí, brossat). A Lleidatur recomanen els hotels gourmet: Hotel Poldo i Hotel La Morera i el restaurant El Celler dels joglars.

Després tornarem uns dies a Berga (el "poble" del Ru) a recórrer el que ens hagi quedat del Berguedà. I, per últim, al poble dels meus pares, al Racó d'Ademús, al llogarret més perdut del territori, Negrón. Sent un indret valencià però tocant amb Terol i Conca, la barreja és absoluta. Intentarem dinar a La Muralla, un restaurant de Cañete (Conca), perquè el Ru pugui tastar el morterol (morteruelo) i un dels dolços de la zona que m'entusiasmen, l'alajú. Vés que no ens quedem a viure-hi.

Curiosament, en un dels llibres que llegim aquests dies per preparar el viatge, Josep Pla i Duat, Assumpció Civís i Llovera, El Pallars Sobirà i la seva cuina (Barcelona: La Campana, 1995), parlen del morterol a propòsit de la girella:
En Nèstor Luján, gran historiador de la cuina, ens parla d'un plat, el morterol, i diu: "Era un plat de despulles i carns interiors d'animals que en general comportava, primer, picar al morter o trinxar amb el ganivet aquestes substàncies cuites, especialment amb aigua i addicionades de greix i, en segon lloc, coure-les amb arròs en un brou o amb llet d'ametlles que es podia espessir amb pa ratllat i, al final de la cocció, amb ous batuts". D'això en parla el Llibre de Sent Soví, llibre de cuina, manuscrit, de finals del segle XIII. Es curiós, però cert que a la Catalunya medieval es pogués menjar alguna cosa tan pareguda a la girella com aquest "morterol"".
S'agraeixen tots els possibles consells sobre llocs on menjar o què menjar i què visitar d'aquest recorregut.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sniffff, Cañete, morteruelo, Cuenca.... ves que la que se'n vagi a viure no sigui jo!

Ro ha dit...

Doncs és tot un nou plantejament de vida, dignalo, però ja has vist que són tot facilitats.