dimarts, de febrer 19, 2008

Forn Turris

Foto extreta de: http://montagudeditores.blogspot.com/Foto extreta de: http://montagudeditores.blogspot.com/

Aquest diumenge sortia al diari Avui un reportatge sobre aquest forn i, investigant el tema, he trobat al bloc de Montagud Editores que Xavier Barriga, director d'Atecpan (una assessoria de pa), va inaugurar a finals de gener el seu forn. El forner promet pans de qualitat fets amb massa mare antiga i de fermentació lenta. Tot això en un local dissenyat per recordar els forns tradicionals amb l'obrador a la vista. Fins i tot proposa un pa amb recepta pròpia, el turris.

En un article a Metro, Xavier Barriga comentava que vol fer el pa de tota la vida, el que durava molts dies i tenia un sabor i olor únics. Que vol recuperar un dels costums més arrelats als forns catalans, la torna: quan el pa es venia a pes i, si la peça no arribava, es completava amb coca de forner.

El lloc promet i aviat hi farem una visita...

TURRIS. C/ Aribau, 158. 08036 Barcelona. Tel.: 93 217 96 06 (tot i que la pàgina web no funciona)

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Joe que si le haremos una visita :) Puedes apostar!!!! Yo voy mañana mismo!!!
Gracias por la labor de investigación!!
Este blog se está convirtiendo en una referencia panaderil de la blogosfera catalana :) ...bueno, y del mundo mundial (y parte del extrarradio de Júpiter).

Gemma ha dit...

M'encant aquest antic costum de la torna... Les coses bones semore s'acaben perdent :( Les inicitives com aquesta per recuperar antics costums tan bosn s'haurien de premiar més... Li farem una visita, ja ho crec!

Ro ha dit...

Si aneu abans al forn, expliqueu què tal. I el costum aquest de la torna jo no el coneixia, tot i que si el fan pot ser molt interessant

Ru ha dit...

La torna tampoc és tan antiga. Jo la recordo a les carnisseries, per exemple, quan els meus pares compraven costelles de xai i t'afegien ronyons per acabar d'arrodonir el pes. I no, abans que algú ho suggereixi, no parlem del Quaternari superior ;-)

Anònim ha dit...

Jo ja hi he estat, vaig provar el pa que anomenen "Quatre puntes", i la veritat és que és el millor pa que he tastat mai, tot i que jo em dedico precisament a fer pa. Sincerament que em va fer venir enveja, a la vegada que moltes ganes de recomanar-lo.
Val la pena fer-hi una visita, de debò!
Ja l'he recomanat a tots els meus amics de Barcelona i rodalies.

Ro ha dit...

Ramon, gràcies per la recomanació i sobretot venint d'un expert. Ens apuntem aquest pa de 4 puntes. Encara no hem anat al Turris, vam anar un dissabte a la tarda crec recordar i estava tancat (snif!, és que no el tenim a prop de casa)

Anònim ha dit...

Avui he vist a TV3 un reportatge sobre aquest forn.No el coneixia i segur que hi aniré. És necessari, jo diria, no perdre els bons costums i les coses bones, encara que no ho sembli,més tard o més d'hora tornan.És d'agrair que tinguem a Barcelona un forn on fan el pa com quan erem petits.
Conxita

Ro ha dit...

Sí, jo també vaig veure aquest reportatge (bé, només el final i això que era curt). Quin goig que feia la massa, i com la treballava. Encara no hem pogut comprar res perquè quan hem anat està tancat!

Anònim ha dit...

Si voleu provar uns pans excepcionals apropeu-vos el meu barri, a la Barceloneta, i tasteu els deliciosos pans que fa l’Anna i el seu forn de llenya (forn Baluard)

Ru ha dit...

Justament n'havíem parlat perquè el programa Cuines li va dedicar quatre programes. Encara no hi hem anat, el tenim pendent, però veient els vídeos ens hem quedat impressionats.

Anònim ha dit...

Vaig veure el programa de "al vostre gust" a tv3 i és impressionant. Cal felicitar al propietari. Ben segur que amb nosaltres heu guanyat un client.

Salut i força

Anònim ha dit...

La torna encara es dóna en alguns forns de pa de tota la vida, com a Moià.

fina ha dit...

he aterrat avui, buscant las magadalenes de Turris.
he quedat bocabada¡¡ perfect 10¡¡
felicitats¡¡
aquest bloc és fantàstic¡¡¡¡
seguiu, jo ja ho faig des d'avui

Anònim ha dit...

No cal donar-li tanta propaganda, perque no no todo es oro lo que reluce.. us ho assegur-ho