dijous, de desembre 08, 2011

Tarta Tatin


tarta tatin
Tatin  2008


Aquesta entrada era un esborrany d'abril del 2008; la vaig fer aleshores i fa uns dies la he tornar a fer. És una recepta molt fàcil tot i que requereix una mica de temps. La poma queda caramelitzada i amb una textura i dolçor exquisida. És un pastís que m'encanta i acostumo a demanar sovint als restaurants.

Abans de fer aquesta tarta vaig mirar diverses receptes per internet. Bàsicament tothom coincideix amb els ingredients bàsics (sucre, mantega i pomes), la diferència rau a les quantitats i algun que altre ingredient extra. Jo vaig optar pel següent:

TARTA TATIN
  • 100 gr. de sucre
  • 100 de mantega
  • 1 kg. de pomes més o menys
  • canyella 
  • pasta de full o brisa, jo la vaig comprar però segur que feta a casa guanya en textura i qualitat
Posar el sucre en l'olla que després ficarem al forn i caramel·litzar a foc lent. Mentrestant, tallar les pomes en quatre o més trossos. Un cop caramel·litzat el sucre, apaguem el foc i afegim la mantega. A continuació posem les pomes al damunt (pensant que el pastís es mostrarà a l'inrevés) i les fem a foc lent una hora o potser més. Quan ja estigui prou fet, posem la pasta de full per damunt, enfonsem les cantonades i punxem perquè no creixi (molt important perquè sinó s'infla). I cap al forn preescalfat a 180º fins que es faci la pasta de full. Per servir, donar la volta.

Vaig seguir més o menys la recepta d'El cocinero fiel (amb vídeo inclòs), ell la fa amb 250 gr. sucre, 90 gr. mantega, 10 pomes i 1 llimona (per al meu gust millor no posar la llimona que després queda molt àcid). Ell també feia servir pasta de full comprada.

Al programa Karakia feien una Tarta Tatin els del restaurant Chez Bernard a Vilanova i la Geltrú amb la massa inclosa. La seva recepta és el doble que la meva: 2 kg de pomes, 200 de mantega i 200 de sucre. Per la massa feien servir: 250 g. de farina, 100 g. de mantega i 100 g. de sucre, aigua i sal. La seva recepta és la següent:
Peleu les pomes i traieu-ne els cors; talleu-les a quarts i cada quart talleu-lo a làmines fines. En una paella de mida grossa, caramel·litzeu el sucre amb la mantega i després incorporeu-hi les làmines de poma (us ha de quedar la paella ben plena).

Per preparar la massa, feu un volcà amb la farina i afegiu-hi la mantega a trossos (o mantega i margarina, si ho preferiu), el sucre, un got d'aigua i un polsim de sal. Barregeu tots els ingredients a mà (millor amb la punta dels dits, sense amassar amb força). Formeu una bola amb la massa i deixeu-la reposar uns 30 minuts a temperatura ambient.

Preescalfeu el forn a 200º. En un motllo per anar al forn, disposeu les pomes ja caramel·litzades de la forma que més us agradi, ompliu-ne tota la base. Estireu la massa amb un corró i cobriu el motllo amb les pomes. Enforneu-ho entre 10 i 15 minuts. Quan traieu aquest pastís del forn convé que el desemmotlleu de seguida tombant-lo com si fos una truita (el caramel us facilitarà aquesta operació). Si el pastís se us refreda abans de treure'l del motllo, poseu-lo sobre el foc uns instants (just per fondre el caramel) i el podreu desemmotllar sense problemes.

Serviu-lo amb un raig de crema de llet pel damunt o una mica de nata semi muntada. Si no voleu tenir tanta feina, podeu utilitzar pasta de full precuinada o congelada (deixeu-la descongelar abans de fer-la servir).
Molt bona!

Tatin 2011

un tros
Tatin 2008
Altres receptes:


8 comentaris:

La Taula d'en Bernat ha dit...

Mmmmm! Quina delícia, la tatin de poma també és una de les meves postres preferides i la faig sovint quan tinc convidats a casa. Jo faig servir quantitats lleugerament diferents però facis com la facis és una recepta que no falla!

Petonets!
Anna

Eva Flores ha dit...

se'ns dubte una tarta fabulosa, de fet la meva preferida durant molt de temps.
Us ha quedat perfecta!
gràcies pel link!!!
pt i bon nadal!!!

Anònim ha dit...

FunzMU Season 6 Good Update
http://www.Unitedmu.com (Europe host)
http://www.silvermu.com (USA host)
http://www.muonlinedk.com (Asia host)

- NEW MONSTERS
- NEW character RageFighter
- 3D MODE
- Good antihack (server&clientside)
- 65.000 stats (using proResets for Unitedmu & mudk)
- New Balanced PVP System
- Quality drops
- Balanced spots
- New Custom Sets drops
- GM Event
- Working Castle Siege
- No duplicated items - no bugs

Forum
http://funzgames.com/forum

malVIatge ha dit...

UUUUUUUAAAAAOOOOOOOHHHH!!!! un dels meus postres favorits. Felicitats per aquest bloc!!!!

http://malviatge.blogspot.com/

Una abraçada

bojosperlacuina ha dit...

M'encanta la tatin, i és tan fàcil de fer, veritat?

Anònim ha dit...

Muonline:

- Season 6 Ultimate
- 99+ custom items
- 3D-mode
- Special Events: BlueJewel, Doublegear, Skyevent,Castle Siege Weekly etc etc,
- GM-Events: Hide and seek,Question and Answer,Bring me and more,
- Friendly Staff and Sexy girls
- etc

www.unitedmu.com
Medium EXP 32k stats normal pro reset 65k stats

Normal reset system:

of Resets Requirements: Items Zen
10 - 14 JewelofBless x 1 50,000,000
15 - 19 JewelofBless x 1 55,000,000
20 - 29 JewelofBless x 1 60,000,000
JewelofSoul x 1
30 - 39 JewelofBless x 1 70,000,000
JewelofSoul x 1
40 - above JewelofBless x 2 75,000,000
JewelofSoul x 2
Jewel of Chaos x 2



Our reset system for pro stats:

1st time to PRO Reset 10 JewelofBless x 10 100,000,000 400 +75
2nd time to PRO Reset 11 JewelofBless x 15 200,000,000 400 +100
3rd time to PRO Reset 12 JewelofSoul x 15 300,000,000 400 +110
4th time to PRO Reset 14 JewelofSoul x 20 400,000,000 400 +125
5th time or more 15 JewelofSoul x 15 | JewelofBless x 15 | Jewel of Chaos x 5 500,000,000 400 +150

Shitaki ha dit...

Uhm! Bonísima aquesta tarta!

bojosperlacuina ha dit...

És un dels meus dolços preferits, la tatin. T'ha quedat preciosa, a més.