dilluns, de gener 21, 2008

Panets blancs

Avui finalment hem fet pa sense coure'l a la panificadora. Feia dies que volíem provar-ho però encara no ens hi havíem decidit. La recepta és molt senzilla i l'hem tret d'un llibre que vaig comprar l'altre dia a l'FNAC: Doeser, Linda. El pan hecho en casa. Bath : Parragon, 2006 (5,95 €!).


Ingredients:
  • 140 ml d'aigua tèbia
  • 140 ml de llet tèbia
  • 450 gr. farina de força blanca (tot i que hem fet servir farina Gallo normal i corrent)
  • 1.5 culleradeta sal
  • 2 culleradetes de sucre extrafi (també normal i corrent)
  • 1 culleradeta de llevat sec soluble
Preparació:
  1. Posar la llet i l'aigua al motllo de la panificadora. Afegir-hi la farina, i, en dues cantonades diferents, el sucre i la sal. Fer una foradet a la farina (sense arribar al líquid) i posar-hi el llevat.
  2. Engegar el programa d'amassar (l'11 en la panificadora Moulinex), que dura 1:30 hores.
  3. Retirar la massa i, en una superfície enfarinada, treballar-la una mica i tallar-la en 10 porcions.
  4. Donar forma ovalada -o rodona- a cada porció de massa i col·locar-les sobre una safata, coberta amb un drap. Deixar-les durant 30 minuts en un lloc càlid perquè pugin.
  5. Passada la mitja hora, retirar el drap i pressionar lleugerament amb dos dits el centre de cada panet per eliminar les bombolles d'aire més grans.
  6. Pintar la part superior amb llet i espolsar-hi una mica de farina.
  7. Posar la safata al forn (prèviament escalfat) a 200º uns 20 minuts, fins que es daurin.
L'únic error ha estat posar la safata massa avall. La part inferior dels panets estava més torrada que la superior, però han quedat francament bé: molt millor que la majoria del pa que podem copmprar als forns de les nostres ciutats -llevat de comptadíssimes excepcions, of course: Mistral, Bertran, Barcelona Reykjavik...

La propera vegada, enlloc de panets en farem un amb tota la peça. Potser el temps de cocció variarà, però així no ens quedarem amb les ganes de menjar-ne més: són molt petits!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei!!!! quina pinta aquests panets, ummmmmm!!! hauré de comprar-me aquest llibre!!

Ru ha dit...

Sí, són molt bons i molt fàcils de fer. L'única pega és que volia programar la màquina per llevar-me a les 08:00 i tenir la massa feta, però se'm va escapar un detall: el programa 11, el d'amassar, no es pot programar!!! M'he hagut de llevar a les 06:30 per pitjar el botó, i a les 08:00 ja tenia la massa feta.
Si ho proves ja ens ho explicaràs.

Gemma ha dit...

Em sembla que sento l'olor de pa acabat de fer des d'aquí :)

Ro ha dit...

I a més queden molt bons descongelats... què bons aquest matí, amb dolç i amb salat.

Anònim ha dit...

El Ru va molt de guais

Rafel ha dit...

Ep, moltes gràcies per compartir les teves experiències. Són molt valuoses per un aprenent novell com jo que també s'estrena aquests dies amb una Molinex.

Un dubte? Hi ha alguna raó per posar sucre i sal en extrems o el llevat en un forat?

moltes gràcies!
Rafel

Ro ha dit...

Rafel, crec recordar que la raó principal és que el llevat no ha de tocar mai la sal, i crec que tampoc ha de tocar cap líquid (el llevat) perquè li treu potència. Ara no recordo les altres coses.